Informatie inwinnen

Neem de advertentie waarop u reageerde goed door: wat staat erin? Kan u hierop inspelen door in het gesprek bepaalde elementen uit uw cv extra in de verf te plaatsen? Raadpleeg de website van het bedrijf. Is het bedrijf recent in de media geweest? Zoek daarnaast ook eens naar extra informatie over recente ontwikkelingen in de sector of branche waarbinnen het bedrijf actief is. Misschien kent u iemand die momenteel of vroeger bij het bedrijf werkte?

* Ken de inhoud van uw cv en motivatiebrief

Het komt niet overtuigend over indien u tijdens het gesprek voortdurend in uw cv moet kijken. Weet u nog in welk jaar of periode u bij welk bedrijf werkte? Indien u hierop fouten maakt tijdens het gesprek, kan het wel eens lijken alsof u uw cv veranderd hebt. Neem zeker ook uw cv mee op gesprek. Het toont aan dat u zich hebt voorbereid en u kan het gebruiken als leidraad om over uw werkervaring te praten. Bereid ook zo goed mogelijk uw motivatie voor: waarom hebt u interesse in deze functie, dit bedrijf of deze sector?

* Ken de inhoud van de functie

Niets zo erg als een kandidaat die ergens op gesprek gaat en eigenlijk niet meer precies weet voor welke functie hij op gesprek komt. Verwacht u tijdens het interview ook aan de vraag “Kan u mij iets meer vertellen over de inhoud van de functie waarvoor u op gesprek komt?”.

* Ken de naam van de contactpersoon met wie u een interview hebt. Noteer ook het telefoonnummer voor moest er onderweg iets gebeuren.

* Oefen u in de meest voorkomende interviewvragen!

* Bedenk een aantal vragen die u aan de werkgever wil stellen

Wat wilt u nog weten over het bedrijf, de functie, doorgroeimogelijkheden,… Door de juiste vragen te stellen tijdens het interview kan u ook laten zien dat u kennis van zaken hebt over de functie/het bedrijf/de sector.

* Denk al eens na over uw salarisverwachting

* Zorg voor passende kledij

Hou rekening met wat u wil uitstralen en hoe u de bedrijfscultuur inschat. In sommige bedrijven is jeans dragen uit den boze. Vermoedt u dat de interviewer een das en kostuum zal dragen? Dan doet u dit best zelf ook. Voor sommige functies is het ook evidenter dat u zich opkleedt, zoals voor een functie van manager of vertegenwoordiger. Indien u het niet goed weet, is de regel dat u beter ‘overdressed’ bent dan ‘underdressed’.