Vacature: Cijfermatig-Analytisch mastermind gezocht! (modeller kredietrisicobeleid)

Job intro

Deze vacature werd ondertussen reeds afgesloten. Mogelijk werd je via een andere website nog naar deze pagina doorverwezen. Voor een overzicht van onze huidige en actuele vacatures klik je best hier. Via de jobcorner kan je ons ook steeds gewoon je cv bezorgen voor toekomstige vacatures via de knop "spontaan solliciteren".

Werkgever

Argenta is een onafhankelijke bank- en verzekeringsgroep, actief in België, Nederland en Luxemburg. Familiaal van oorsprong en opgericht met een bescheiden startkapitaal, kozen zij bewust voor de langzamere maar duurzame en veilige weg van organische groei. Een keuze die zijn waarde tijdens de recente crisissen duidelijk heeft bewezen. Als bank-verzekeraar richt Argenta zich op een hoofdzakelijk particulier cliënteel. Eenvoud, transparantie en eerlijkheid vormen daarbij de belangrijkste kernwaarden. Naar de consument toe vertaalt zich dit in eerlijke, duidelijk begrijpbare, veilige en scherp prijs-kwalitatieve producten. En die strategie loont. Recent drie maal verkozen tot "Beste Bank van het Jaar" in 2009-2011-2012 en met een zeer tevreden, groeiend en trouw cliënteel, kijkt Argenta uit naar heel wat nieuwe medewerkers om hun succesverhaal de komende jaren verder te zetten. Als vaste rekruteringpartner van Argenta staat Azuro hierbij in voor de werving & selectie van nieuwe medewerkers.

Taken en verantwoordelijkheden

Als Krediet Modeller ontwikkel en implementeer je interne kredietrisicomodellen in de operationele afdelingen opdat het management op een gefundeerde wijze de juiste strategische beslissingen kan nemen conform haar risicoappetijt.

Je werkt nauw samen met een collega modeller in een team dat, naast modelling, ook instaat voor de analyse van het kredietrisicobeleid.

Je verzamelt historische data en controleert deze op hun juistheid teneinde:

 • bruikbare en betrouwbare datasets op te bouwen voor de ontwikkeling van de interne modellen,
 • input te leveren voor periodieke en ad-hoc kredietrisicotechnische analyses, en
 • rapportages binnen de directie Kredieten en het algemeen Management van Argenta.

Je staat in voor de bouw en het onderhoud van de interne modellen om op de meest correcte manier het kredietrisico in te schalen en het (wettelijk) vereiste kapitaal te berekenen.

Je documenteert en beargumenteert de gemaakte keuzes van de zelf ontwikkelde modellen en houdt de modeldocumentatie actueel om enerzijds de betrouwbaarheid en de robuustheid van de modellen te blijven garanderen, en anderzijds te voldoen aan de vereisten inzake het MMGF (Model Management Governance Framework) en aan de aanbevelingen van zowel Risk, de Validatiecel, Audit als de NBB.

Je volgt de implementatie van de gevalideerde modellen op in de diverse beheersplatformen, om de kredietbusiness toe te laten een correct beeld te vormen van het te lopen risico bij het nemen van beslissingen.

Je levert op een gestructureerde en kwalitatieve manier data-informatie op. Je rapporteert en synthetiseert de bevindingen van analyses, teneinde:

 • de directie Kredieten en het algemeen Management van Argenta toe te laten om het kredietrisico correct in te schatten,
 • dit risico te vertalen in concrete acties en strategische keuzes, en
 • de resultaten te incorporeren in externe (wettelijke) rapporteringen.

Je zorgt voor een permanente ontwikkeling van je kennis in het eigen domein en draagt bij tot de kennisoverdracht binnen de afdeling.

Je bent je bewust van de - dagelijkse - risico’s die inherent zijn aan de producten, activiteiten, processen en systemen waaraan je meewerkt. Je zal deze risico’s, waarmee je tijdens de uitoefening van je functie in aanraking komt, identificeren en rapporteren.

Profielkenmerken

 • Je bent in het bezit van een masterdiploma in een wiskundig en kwantitatief georiënteerde richting zoals actuariaat, wiskunde, statistiek, economie met econometrische specialisatie, handelsingenieur, fysica, burgerlijk ingenieur,…
 • Je hebt affiniteit met ICT. Je hebt een gevorderde kennis van Excel en je bent vertrouwd met SQL. Je kennis van SAS is een pluspunt.
 • Voor deze functie kijken wij uit naar een kandidaat met minimum drie jaar of meer ervaring binnen modelling
 • Je hebt een sterke interesse in cijfers, modellen en meetinstrumenten. Je kennis van modelling methodieken spreekt voor zich (stochastische modellen, regressie analyses).
 • Je hebt interesse om je kennis van het kredietenproces en kredietrisico beheersing verder uit te bouwen en idealiter heb je al concrete ervaring binnen het domein kredieten.
 • Je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden en hebt een perfecte kennis van het Nederlands en een goede kennis van het Engels.
 • Je bent analytisch en hebt een groot synthese-vermogen. Je kan zowel autonoom als in team werken.
 • Je bent stressbestendig, resultaatsgericht en bent in staat om constructief met deadlines om te gaan.

Aanbod

 • Je gaat aan de slag op het hoofdkantoor van Argenta in Antwerpen-centrum, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.
 • Je krijgt een vast contract van onbepaalde duur en geniet glijdende werkuren.
 • Je krijgt een brutoverloning op basis van je achtergrond en ervaring, aangevuld met een mooi pakket extralegale voordelen (maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, …).
 • In deze functie werk je in teamverband, maar toch zelfstandig en autonoom.
   

Trefwoorden voor deze vacature

 Raf Steenssens (03/206.78.30)

De volgende trefwoorden verhogen onze vindbaarheid op het internet: modeller, modelling, kredietrisico, credit risk management, krediet modeller, vacature, job, functie, kredietrisico modeller, risk, banksector, bank, argenta, validatie,

Deze vacature is afgesloten waardoor er niet meer gesolliciteerd kan worden.

Vergelijkbare vacatures: