Arbeidsbemiddelaars zijn er ondertussen in alle vormen en maten: van kleine onafhankelijke bureaus met een persoonlijke service tot grootschalige internationale organisaties. Er zijn ook heel wat verschillende soorten arbeidsbemiddelaars: zo zijn er de selectiekantoren, kantoren voor interim management, de interimkantoren, freelance- en detacheringsbureaus,… Vaak zijn deze bedrijven dan nog eens gespecialiseerd in bepaalde segmenten. Zo zijn er uitzendkantoren die enkel bemiddelen voor arbeiders, management assistants of techniekers en in de wereld van selectie- en detacheringskantoren zijn er tal van kantoren met specialisaties in bijvoorbeeld IT, sales of financiële jobs. Noem het en er bestaat vast wel ergens een gespecialiseerde bemiddelaar voor! Als kandidaat verliest men dan al gauw het overzicht.

Sommige werkzoekenden maken gretig gebruik van het kanaal van de arbeidsbemiddelaars, anderen zien bemiddelaars dan weer eerder als ’tijdverlies’. Toegegeven, er zijn grote verschillen in de toegevoegde waarde die bemiddelaars bieden. In werkelijkheid hangt echter veel af van de keuze die u als werkzoekende maakt voor een bepaalde arbeidsbemiddelaar.

Bemiddelaars met de grootste toegevoegde waarde zijn bemiddelaars die gespecialiseerd zijn in het terrein waarbinnen u werk zoekt, die een persoonlijke manier van werken hebben en die de bedrijven waarvoor ze werken door en door kennen.

Hebt u zo’n bemiddelaar te pakken? Dan zal u zeker voordeel halen uit hun diensten op basis van één van onderstaande elementen:

Tijdsbesparing

Indien u bijvoorbeeld werkzaam bent en uitkijkt naar een nieuwe functie, kan het inschakelen van een arbeidsbemiddelaar een flinke tijdsbesparing opleveren. Misschien heeft die bemiddelaar naast die ene job waarop u reageerde nog andere mogelijkheden. Eén enkel gesprek, meteen meerdere jobaanbiedingen: dat is de tijdswinst die u maakt.

Een bondgenoot in uw zoektocht

Sommige arbeidsbemiddelaars, zoals Azuro, gaan een stapje verder: indien zij overtuigd zijn van uw kwaliteiten kunnen ze uw kandidatuur spontaan gaan aanbieden bij bedrijven in hun netwerk (in overleg met u). Door hun vele contacten weten zij immers precies welke bedrijven regelmatig op zoek zijn naar kandidaten voor welke functies. Vergeet ook niet dat niet alle bedrijven hun functies openbaar publiceren. Op deze manier kunnen bemiddelaars deuren openen die anders vermoedelijk gesloten zouden blijven voor u. Daarnaast zal een goede arbeidsbemiddelaar ook altijd nieuwe jobmogelijkheden in het oog houden voor u: indien er zich nieuwe jobopportuniteiten voordoen, zullen ze u automatisch verwittigen. Op deze manier hebt u een extra paar ogen dat actief uitkijkt naar een nieuwe job voor u. Het is echter wel belangrijk dat u in dit geval uw bemiddelaar zeer duidelijke richtlijnen meegeeft in welke functies u interesse hebt.

Informatiebron

Goede bemiddelaars kennen de functies en de bedrijven waarvoor ze werken door en door. Zij beschikken dan ook over heel wat belangrijke achtergrond informatie die u bij een rechtstreekse sollicitatie nooit zou kennen. Zo gaat u veel beter voorbereid op gesprek bij het bedrijf. Maak hier dus maximaal gebruik van en vraag uw bemiddelaar zo veel mogelijk informatie op voorhand. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met: het geven van indicaties rond salarisniveau en extralegale voordelen, de bedrijfscultuur, de plaats van de functie binnen de organisatie, tips voor uw interview bij het bedrijf, de verwachte sollicitatieprocedure, enzovoort….

Een bemiddelaar

De naam arbeidsbemiddelaar zegt het zelf: zij bemiddelen mee voor u. Ze zijn een informatiebron, en in latere fases van het sollicitatieproces bieden zij ook meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan de loononderhandelingen.

Loopbaanadvies

Bemiddelaars hebben een goed zicht op de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In die zin kunt u gerust ook wat loopbaanadvies vragen. Kaats de bal op het einde van het gesprek eens terug naar uw bemiddelaar en vraag welke mogelijkheden zij nog zien voor u op korte of lange termijn.

Sollicitatietips

Durf ook vragen naar sollicitatietips. Vraag uw bemiddelaar hoe u uzelf kan verbeteren voor volgende sollicitatie-interviews!